Request for Proposal

Rotterdam op de shortlist als gaststad voor 60e ICCA-congres

Rotterdam op de shortlist als gaststad voor 60e ICCA-congres

Rotterdam op de shortlist als gaststad voor 60e ICCA-congres

30 Mei 2018

Rotterdam op de shortlist als gaststad voor 60e ICCA-congres​

Rotterdam is een van de steden die op de shortlist is gezet voor het 60e ICCA-congres in 2021. Dit werd deze week bekend gemaakt. Het verkrijgen van het kandidaatschap voor het congres in 2021 is het resultaat van de gezamenlijke inspanning van de Nederlandse ICCA-leden en hun internationale partners. Rotterdam wordt steeds populairder als congreslocatie en staat internationaal bekend om zijn passie voor innovatie en onvervalste charme.

De Floating Farm, 's werelds eerste drijvende boerderij; een drijvend park gebouwd op kunststoffen blokken gemaakt van afval dat uit de rivier is gehaald (Recycled Park); het eerste kunstdepot ter wereld dat volledig voor het publiek is geopend (Depot Boijmans Van Beuningen): dit zijn slechts enkele van de innovatieve projecten en gebouwen die voor Rotterdam op de planning staan. Daarnaast gaat Rotterdam Ahoy in 2020 een nieuw, multifunctioneel conventiecentrum openen. De renovatie en uitbreiding van het Ahoy-complex maken onderdeel uit van een grootschalige kwalitatieve transformatie van het Rotterdamse Hart van Zuid, met als doel een nieuw en bruisend stadscentrum te creëren. Het project is erop gericht Rotterdam-Zuid toekomstbestendig te maken door de plaatselijke economie te versterken. De initiatieven omvatten het creëren van banen, het verbeteren van het algehele welzijn van burgers door meer groen aan te planten, de stedelijke ruimte opnieuw in te richten en speciale aandacht te besteden aan de culturele aspecten van het opbouwen van een stad als manier om participatie, de weerstand van de gemeenschap en de kracht van de burger te stimuleren.

Verbindende stad
Dankzij de strategische positie die Rotterdam in Europa heeft, is de stad letterlijk verbonden met de rest van de wereld. Door het compacte stadscentrum bevinden veel bedrijfs- en conferentielocaties, hotels en andere faciliteiten zich op loopafstand van elkaar. Verbindingen in Rotterdam ontstaan op natuurlijke wijze, misschien wel juist doordat alles zich dicht bij elkaar bevindt. Rotterdam stroomt over van mensen, bedrijven en onderwijsinstellingen die kansen zien en besluiten samen te werken om hun doelen te bereiken. Deze doorzetters ontdekken nieuwe manieren om een idee, de stad of een vakgebied te promoten. Als resultaat daarvan worden er in Rotterdam steeds vaker grote internationale conferenties georganiseerd over ontwerpen als de slimme haven en logistiek (Smart Future Logistics, World Conference Cities and Ports), groei, ziekte en gezondheid onder kinderen (Generation R) of de overgang naar duurzamere energievormen (Winddays). Slimme technologieën en toepassingen van Rotterdamse ondernemers en de gezamenlijke kennis van wetenschappers van Erasmus Universiteit en Erasmus University Medical Center komen samen tijdens deze conferenties en tentoonstellingen. Zo worden er nieuwe wegen ingeslagen.

Het is geen verrassing dat het Rotterdam is gelukt voor het elfde opeenvolgende jaar de positie als de op één na grootste congresstad van Nederland te behouden, als je kijkt naar de jaarlijkse statistieken die eerder deze maand werden gepubliceerd door ICCA, de International Congress and Convention Association. Rotterdam is er de afgelopen jaren in geslaagd zijn reputatie als internationale congresbestemming verder te verbeteren. Het aantal congressen van internationale verenigingen dat Rotterdam heeft weten aan te trekken is sindsdien sterk gegroeid, van 11 congressen in 2006 tot wel 31 in 2017. De toenemende populariteit van Rotterdam als congresbestemming is conform het positievere internationale profiel van de stad. Bovendien is de stad ook beter uitgerust om grotere congressen aan te trekken. Het aantal hotelkamers is de laatste jaren bijvoorbeeld gestegen, en het aantal congreslocaties is ook gegroeid. De komst van het nieuwe Rotterdam Ahoy Convention Centre biedt Rotterdam de kans om in de toekomst nog meer en nog grotere congressen te organiseren.